JOWES – Jurajski Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej

8.09.2017 spotkanie w ramach partnerstwa JuraMoc

W piątek 8.09.2017 roku byliśmy w Złotym Potoku w gospodarstwie agroturystycznym „Na Skraju Niwy”. Tego dnia odbyły się warsztaty kuchni słowiańskiej – wypiekanie  podpłomyków w zagrodzie edukacyjnej pt.”Biesy, smaki i rumaki”.

Dzieci, które brały udział w warsztaty uczestniczyły w grze terenowej, w której główną nagrodą była jazda konna. Podczas gry dzieci musiały rozwiązać szereg zadań związanych z kulturą słowiańską. W siedlisku ukryły się słowiańskie Bestie: Trusia,Bzionek,Baba Żytnia i inne.Uczestnicy podzieleni są na drużyny przesuwają się po planszy rzucając kością.Pola odsyłają do wykonania pracy np.: w słowiańskiej kuchni,w stajni,stodole. Zawierają też informacje o miejscach w których ukryte są bestie.Wygrywa ta drużyna,która…….

Wyobraź sobie siebie sprzed 1000 lat wyrabiasz ciasto na podpłomyki owijasz nimi patyki i pieczesz na ognisku,które rozpalasz za pomocą krzesiwa.. Czujesz pragnienie i przyrządzasz sobie herbatę z rumianku, mięty i jadalnych kwiatów. Poprzez obserwację i przebywanie z końmi człowiek  podtrzymuje z nimi kruchą więź.
Poznaje ich naturę poprzez wnikliwą obserwację, dotyk,wyczyszczenie, poprowadzenie je z ręki.

 

Opublikowano: 12 września 2017
Autor: Aleksandra Zawada